HOUSE 316

Location: Hyderabad

Year: 2016-2018

Programme: Architecture | Residential

Scale: 976 sqm

Status: Under construction

Team: Abraham John, Alan Abraham, Anca Florescu, Neha Gupta

House 316, located on the slopes of Jubilee Hills, Hyderabad has been designed as two distinct monolithic concrete blocks separated by a linear pool to create a harmonious interplay of open, semi-open and closed spaces thereby redefining the boundaries of a typical house. Each block is moulded and designed in such a way so as to create the perfect microclimate for the occupants as well as cater to the diverse environmental conditions of Hyderabad. A bridge on the first level, aptly housing the family room, links the two distinct concrete blocks adding to the excitement of spaces.  Being a site closed on three sides by neighbouring plots and the fourth side by a road, the zoning and placement of various habitable rooms has been proposed in such a way with each room opening into a private green space whether on the ground or the first level to call their own.  A number of existing boulders found on site have been conserved and re-implemented in defining the landscape areas carrying forward the idea of monolithic forms.